STATEMENT Atrium: vetzuren bij zwangere vrouwen

Recent is Maastrichts onderzoek gepubliceerd waarbij gekeken is naar de gehaltes van  verschillende vetzuren in het bloed van zwangere vrouwen en zeven jaar daarna de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij een gedeelte van hun kinderen. Dit onderzoek is reeds gestart in 1989.

Naar aanleiding hiervan zijn er door diverse media (o.a. Nu.nl, Telegraaf) publicaties gedaan met  conclusies zoals

Omega-3–en-omega-6-vetten-tijdens-zwangerschap-niet-goed of

Te veel omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap kunnen de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij het ongeboren kind vergroten

 

Omdat wij vanuit Atrium Innovations omega-3-vetzuren adviseren aan zwangere vrouwen is advies gevraagd aan onze vetzuur experts, waaronder een van de auteurs van de wetenschappelijke publicatie.

De experts zijn van mening dat (wederom)  in de populaire  media een wetenschappelijk verband, dat niet causaal hoeft  te zijn, geïnterpreteerd wordt als effect.

Het aanpassen van het advies om omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap op basis van deze ene studie is dus absoluut niet aan de orde.

Noch doet deze uitkomst iets af van de gunstige effecten van omega-3 gebruik tijdens de zwangerschap die reeds zijn aangetoond in talloze andere studies.

 

Het wetenschappelijke artikel is op aanvraag verkrijgbaar via info@nutritioncompany.nl.

Potential programming of selected cardiometabolic risk factors at childhood by maternal polyunsaturated fatty acid availability in the MEFAB cohort

Sylvia H.J. Jochems, Marij Gielen, Patrick Rump, Gerard Hornstra en Maurice P. Zeegers , ProstaglandinsLeukotrienesEssent.FattyAcids(2015),

 

De publicatie op NU.nl

http://www.nu.nl/gezondheid/4105239/omega-3–en-omega-6-vetten-tijdens-zwangerschap-niet-goed.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie