Vitamine D bij zwangerschap in NOS Journaal 7 december 2017

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben samen met Australtische wetenschapper onderzoek gedaan naar vitamine D. In het bijzonder naar het effect van vitamine D bij zwangere vrouwen. Uit dit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met een te lage vitamine D spiegel meer kans hebben op een kind met autisme. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Deze kinderen maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ze vertonen ook afwijkend gedrag in hun bewegingen, volgens prof. Henning Tiemeier, een van de onderzoekers.

Zwangere met vitamine D tekort heeft meer kans op kind met autisme 

bron: Erasmus MC, 07-12-16

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad ook aan zwangere vrouwen om vitamine D te slikken ter voorkoming van tekorten. Tiemeier: “Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is”.

Link naar het volledige onderzoek:
Vinkenhuyzen AAE et al.: Gestational vitamin D deficiency and autism-related traits: the Generation R Study; Molecular Psychiatry online publicatie 29 november 2016.