Knoflook ondersteunt lever

Gefermenteerde knoflook ondersteunt de lever bij volwassen mannen en vrouwen met milde leverschade. Koreaanse onderzoekers hadden voor een studie 80 vrijwilligers gevonden die een verhoogd GGT-niveau hadden, maar zonder ernstige leveraandoening. Een specifiek knoflooksupplement, bekend als aged garlic extract, verlaagde bij hen het GGT-niveau van 90 naar 80 (eenheden per liter), terwijl het niveau in de placebogroep toenam. Ook het ALT- en ASP-niveau daalde, maar enkel voor ALT was die daling significant. De onderzoekers vonden ook een lichte verbetering van vermoeidheid.

 GGT, ALT en ASP zijn drie leverenzymen waarvan de concentratie toeneemt in het bloed door leverschade. Alcohol en calorierijke voeding zijn de belangrijkste oorzaken van leverschade (met name alcoholische en niet-alcoholische leververvetting) en zijn risicofactoren voor ernstige leveraandoeningen. Het normale niveau van GGT ligt tussen de 11 en 75 eenheden per liter; gefermenteerde knoflook heft de leverschade dus niet volledig op.

Het onderzoek telde na afloop 66 deelnemers die tweemaal per dag 20 gram gefermenteerde knoflook of placebo namen. Na 6 en 12 weken werden de bloedtests en enquêtes afgenomen.

Bron: Platform voor voedingsgeneeskunde

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply