Wettelijk maximum vitamine B6

Het ministerie van VWS heeft een datum vastgesteld waarop het wettelijk maximum voor vitamine B6 ingaat. Per 1 oktober a.s. wordt de maximale dagdosering 21 mg vitamine B6, ongeacht de gebruikte vorm. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen pyridoxine of het co-enzymatische pyridoxaal-5 fosfaat (P-5-P).

Daarnaast moet er vanaf 1 oktober een verplichte waarschuwingstekst voor kinderen worden vermeld op alle labels van supplementen die vitamine B6 bevatten.
• Wanneer het product per dagdosering maximaal 3 mg vitamine B6 bevat: Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar.
• Wanneer het product per dagdosering meer dan 3 mg vitamine B6 bevat en in afwijking van het vorige punt: Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar.
• Wanneer het product per dagdosering meer dan 5 mg vitamine B6 bevat en in afwijking van de vorige twee punten: Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.
• Wanneer het product per dagdosering meer dan 7 mg vitamine B6 bevat en in afwijking van de vorige punten: Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar.

VitOrtho heeft besloten per direct de NOW-producten met een te hoge dagdosering vitamine B6 uit het assortiment te laten lopen. NOW B-100 Vitamine B-Complex is afgelopen vrijdag uitgelopen.

Vorig jaar heeft VitOrtho B-50 Vitamine B-Complex (3022) geïntroduceerd met een lager gehalte aan B6 (20 mg in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat), in de wetenschap dat deze wetgeving in voorbereiding was. Dit product kan als alternatief voor de genoemde NOW-producten worden ingezet. Hieronder een overzicht van de producten welke de komende tijd uit zullen lopen en de vervangende producten.

Wanneer u op de betreffende link klikt wordt u doorgestuurd naar de samenstellingen van de producten.

Uitlopend product NOW                       Vervanger VitOrtho
B-50 Vitamine B-Complex (3020)          B-50 Vitamine B-Complex (3022)

                                                                    B Actief Complex Formule met Alfa-liponzuur (3015)

B-100 Vitamine B-Complex (3040)        B-50 Vitamine B-Complex (3022)
(reeds uitgelopen)                                   B Actief Complex Formule met Alfa-liponzuur (3015)

B6 100 mg (3265)                                    P-5-P Actief Formule (3269)

Tijdens de ontwikkeling van de VitOrtho multivitaminen is er al rekening gehouden met deze wetgeving. Alle Meer-in-1-producten bevatten dus minder dan 21 mg vitamine B6.